Medveczky Könyvkötészet 2252 Tóalmás, Attila utca 55. +36 29 273 302

Műhelyünkben nem e „rohanó világot”, hanem az önmagára és tárgyaira is igényes réteget kívánjuk minél jobban kiszolgálni.

Magunkról

Medveczky Attila vagyok. 1973 júniusában születtem Budapesten. Szinte már gyermekként eldőlt, hogy mivel is szeretnék foglalkozni, ha majd „nagy leszek”, mivel öcsémmel együtt sok időt töltöttünk szüleink mellett a műhelyben. Nem is nagyon terveztem mást, mint, hogy könyvkötő legyek. A papírra mindig is inkább mint az alkotás egyik eszközére és nem mint előrejutási formára tekintettem, azzal foglalkozom, amit szeretek! A szakmunkás bizonyítvány megszerzése után 1990. szeptember 1-től 1999. április 30-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár házi könyvkötészetében dolgoztam, ahol „Kiváló dolgozó” elismerésben részesültem. A könyvtárból kilépve, 1999. május 3-tól édesapám, Medveczky Tamás műhelyében helyezkedtem el, melyet 2011. áprilisában átvettem és azóta önálló vállalkozóként folytatom a munkát.


Egy kis ismertető magáról a műhelyről

 

A műhely, melyben 1978. december 13-tól 2021. december 13-ig dolgoztunk, igen régi, patinás helyiség. Maga az épület a Budapest, I. Fő u. 4. szám alatt, a Clark Ádám térnél található. A Budai Kereskedelmi és Iparbank részére épült banképületnek 1871-ben Steindl Imre építész tervei szerint. Később egyes részeit leválasztották, kiadták, így már a XIX. század vége felé könyvkötészet volt a helyiségben.

1882-ben Gyomán Kner Izidor megnyitja azóta méltán híres nyomdáját. Ugyanebben az évben nyitotta meg műhelyét, Titl Lipót a Fő utca 4. szám alatt, akit később Rostás István követett. A II. világháború után Németh Miklós ezüstkoszorús mester került ide, miután az ő Budapest I. (akkor még II. kerület) Batthyány utcai műhelye a háború áldozatává vált. A műhely 1978-ban került a családunk birtokába. Velünk tehát, közel 140 év alatt már a negyedik, majd ötödik generáció volt könyvkötő a helyiségben.

Ez a folyamat, 2021. évvégi elköltözésünkkel megszakadt. Ennek okait nem kívánom részletezni, 2021. december 21-től Tóalmáson folytatjuk tovább.

Mivel az eszközeinket megtartottuk, így, bár a változások szembetűnőek, mégis nagyjából az a hangulat fogadja a hozzánk betérőt, mint annak idején a Fő utcában. Ami nem változott, az a munkához és a bennünket felkereső, velünk együttműködni kívánó emberekhez való hozzáállás.