Medveczky Könyvkötészet 2252 Tóalmás, Attila utca 55. +36 29 273 302

Műhelyünkben nem e „rohanó világot”, hanem az önmagára és tárgyaira is igényes réteget kívánjuk minél jobban kiszolgálni.

Mielőtt felkeresne...

avagy néhány tisztázandó kérdés

 

Mi a különbség a könyvrestaurálás és a könyvjavítás között?

Bár a két művelet között van némi átfedés, nem mindegy, hogy egy könyvet elég könyvkötőre bíznunk, vagy restaurátorhoz kell fordulnunk vele. Mivel az áraik között lényeges eltérés van, érdemesebb előbb könyvkötőknek megmutatni az adott könyvet és csak azután fordulni restaurátorhoz, ha többen is azt ajánlják. Tulajdonképpen a restaurátor is javítja a könyvet, de azért a könyvjavítás és a könyvrestaurálás közt igen nagy a különbség.

 

Mennyibe kerül egy könyv javítása / bekötése?

Ez könyvenként változó. Függ attól, hogy új könyv készítéséről van e szó, vagy pedig egy régi javításáról, átkötéséről. A kötés ára függ még a felhasznált anyagoktól, a munka bonyolultságától, adott esetben a példányszámtól, stb…

 

Tudunk-e látatlanban árajánlatot adni?

Hiteleset nem. Főleg úgy nem, ha valaki úgy hív fel, hogy: „Vannak könyveim, mennyibe kerülne?”

Nagyjából el lehet mondani, hogy egy-egy művelet, mennyibe kerül, de azért ez komoly félreértésekre is okot adhat, mert az emberek sokszor csak a számukra kedvező dolgokat jegyzik meg.

 

Honnan tudható, hogy egy könyvet érdemes e még beköttetni?

Vannak könyvek, melyeknek már annyira elöregedett a papírja, hogy törik. Ezt könnyen megállapíthatja, ha egy lap sarkát egy picit meghajtja. Amennyiben az a rész a kezében marad, akkor jobb inkább restaurátorhoz fordulnia. Egyébként pedig el kell döntenie, hogy Önnek az a könyv mennyire fontos, mennyit ér. Utána esetleg megfogalmazhatja magában, hogy nagyjából mennyi pénzt szán a beköttetésére, valamint, hogy az eredeti kötést szeretné e megtartani, amennyire az lehetséges, vagy pedig teljesen új kötést akar. Ezután már nincs más teendő, mint felkeresni minket.

 

Házilag már javította, mennyiben nehezíti / drágítja ez a munkát?

Sajnos a házilagos javítgatás az esetek többségében maradandó károkat okoz egy könyvön! A leginkább elterjedt házi „javítószer“ a cellux, de a sebtapasz sem ritka. Meglehet, hogy napjainkban már kaphatók olyan vegyszerek, melyekkel könnyen eltávolítható a papírról az ilyen anyagoknak még a nyoma is, ezeket mi nem ismerjük. Ha viszont csak lehúzzuk, akkor előfordulhat, hogy szakítja a papírt. Többnyire lehúz egy réteget, melynek így sokszor a betűk, a képek is áldozatul esnek. Amennyiben valaki érez magában kedvet és bízik is magában annyira, akkor érdemesebb a celluxot leszedni, mielőtt könyvkötőhöz fordul, hisz az ő erre fordított idejét ki kell fizetni.

 

Rontja-e egy könyv értékét, ha javíttatja, vagy átkötteti?

Ez könyvtől függ, illetve attól, hogy mit akar vele kezdeni. Pl. eladásra szánja e? Vannak könyvek, melyek úgy értékesebbek, ha az eredeti kötésük van meg. De olyanok is, melyeknek értékét ez szinte alig befolyásolja.

Legcélszerűbb először megkérdezni könyvszakértőtől, hogy mit érdemes az adott művel kezdeni. Hasznos lehet, ha itt sem csak egy ember véleményére alapozunk. Valamint az axioart.com-on is érdemes tájékozódni.

 

Mennyi időbe telik egy könyv bekötése?

Mint az árak esetében, ez is nagyban függ a könyv állapotától, a kötés jellegétől, stb… Mivel műhelyünkben jobbára ún. munkásabb darabokkal foglalkozunk, így a legjobb, legegyszerűbb esetben is napokkal, hetekkel kell számolni, de előzetes megbeszélés függvényében azért sürgősebb munkákat is vállalunk.